top of page

Sommarens 8 bästa alternativa värvningar i Premier League (Del 1)


Santiago Munoz landade i Newcastle – 16 år efter Goal kom ut (Bildkälla: today.in-24.com)

Glöm Lukaku, Ronaldo och Grealish. Row Z rankar de åtta bästa nyförvärven i England utanför de klassiska topp sex-lagen – hur generöst mot Arsenal det än kan tyckas vara.


Det krävs kanske ingen raketforskare för att förstå att Romelu Lukaku kommer panga in en och annan boll eller att Jack Grealish lär passa rätt bra in i Pep Guardiolas possessionbesatta lagbygge. En hög prislapp brukar vanligtvis vara förenat med lägre risk, alternativt att klubben betalar för potential – eller som i Arsenals fall med Ben White, varken eller.


Klubbarna med lite mindre välfyllda fickor får därför shoppa från de inte lika välsorterade hyllorna där bäst före-datumet kan vara passerat sedan länge eller där godset är skadat. I vissa lyckliga fall slutar det dock med att köparen gör ett eller ett par rejäla kap. Row Z tittar i spåkulan och försöker utröna vilka mindre klubbar som fyndat allra bäst på rean.


8) Milot Rashica – Norwich (Werder Bremen, 111 000 000 kronor)


Den lurige Rashica kan säkert göra många ytterbackar snurriga i år (Bildkälla: premierleague.com)

Kosovanen Milot Rashica, 25, hade en tuff säsong i fjol när han fick känna på nedflyttningens bittra smak efter att hans Werder Bremen något överraskande åkt ut ur Bundesliga, något vi kanske får anledningen att återkomma till senare här i bloggen. Personligen nådde han heller inga högre höjder och mäktade endast med fem poäng i ligan. Det kanske låter som att han mer hör hemma på en flopp- än topplista, men låt inte skenet bedra.

25-åringen kommer med bags of potential som han visade mer frekvent under sina två första hela säsonger i Tyskland där det blev tvåsiffrigt i poängkolumnen gånger två och större klubbar än Norwich slogs om hans namnteckning. Men så blev det alltså inte och nu har den kosovanske landslagsmannen hittat ett nytt hem i Norfolk där han förhoppningsvis ska kunna bidra med lite välkommen kreativitet.

Nykomlingen försöker spela en positiv fotboll som inte alltid ger önskat resultat, men som borde passa Rashica bra. I Sverige minns vi kanske honom främst som det största hotet mot det svenska målet när Kosovo besegrades med 3–0 i VM-kvalet. Det handlar alltså om en snabb, trixig ytter som åtminstone förr visste var målet var beläget. Kan bli en obehaglig överraskning för många försvar.


7) Maxwel Cornet – Burnley (Lyon, 150 000 000 kronor)


Maxwel Cornet, a.k.a. Pep Guardiolas värsta mardröm (Bildkälla: Burnleyexpress.net)

Burnley väntade in i det längsta med att förstärka laget under sommaren. Trots att man endast hade två renodlade yttermittfältare i truppen hade Sean Dyche, naturligtvis, endast investerat i försvarare när fönstret väl var stängt. Tur då att en av dessa, Maxwel Cornet, 24, i grund och botten främst är känd för sina offensiva kvalitéer.

Klubbens dyraste sommarvärvning kommer med en fin meritlista där han redan gjort sig ett visst namn efter att ha varit högst bidragande till att skicka Manchester City ur Champions League med sitt Lyon för två säsonger sedan. Cornet tycks älska att spela mot Guardiolas lag och har gjort anmärkningsvärda fyra mål mot dem i Champions League – en siffra som endast matchas av en spelare, PSG-legendaren Lionel Messi.

Inte illa för en ytterback, men så har vi inte att göra med någon Dan Burn heller. Den ivorianske landslagsspelaren inledde sin karriär som winger/ytterforward innan han i januari 2020 skolades om till vänsterback där han förblivit. Nu bär det av till Burnley och mycket talar väl att för att han kan tänkas användas på mittfältet också. Oavsett position lär Cornet bidra med lite välbehövlig finess till Dyche sammansvetsade 4-4-2-kollektiv.


6) Patson Daka – Leicester (RB Salzburg, 305 000 000 kronor)


Det är inte många försvarare som hänger med när Patson Daka sätter fart. (Bildkälla: premierleague.com)

Vi fortsätter på det afrikanska spåret med en av två zambier som anslöt till Premier League från Red Bull Salzburg under sommaren. Medan Enock Mwepu flyttade till Brighton på sydkusten blev det i stället Leicester för kvicksilvret Patson Daka, 22. Efter att ha dunkat in hela 27 mål under säsongen 2019-20 exploderade Daka rejält under fjolåret med smått otroliga 34 mål på 42 matcher.

Tillräckligt för att övertyga Srivaddhanaprabha att öppna den stora plånboken och Leicester fick skiljas från över 300 miljoner kronor för att säkra 22-åringens underskrift. Ett belopp som kan tyckas något i överkant för en spelare som inte tros bli mer än en vice-Vardy under sitt första år i klubben. Men – som alla som öppnat Football Manager 2021 vet – så döljer det sig en enorm potential i zambiern, vilket alltid kostar, speciellt när säljande klubben har enorma mängder energidryckspengar i ryggen.

Dessutom fyller den, till synes, evigt unge Jamie Vardy 35 år under säsongen och borde behöva vila del, vilket borde innebära att det lär uppstå chanser för Daka – och som vi sett i Österrike är han bra på att ta tillvara på dessa. Zambiern är på pappret som klippt och skuren för Leicesters spelsätt då han på många sätt påminner om sin äldre anfallskollega. Får Daka upp farten är det inte många som kommer att hänga med.


5) Michael Olise – Crystal Palace (Reading, 94 000 000 kronor)


Michael Olise hoppas kunna explodera i Premier League (Bildkälla: cpfc.co.uk)

Förra säsongen fyndade Crystal Palace i den näst högsta divisionen i England när man hämtade in trixige Eberechi Eze, 23, från QPR. Nu hoppas Londonlaget kunnat upprepa det tricket när man snott åt sig 19-årige fransosen Michael Olise från Reading. Den offensiva mittfältaren kommer med en strålande säsong i Championship i ryggen där han gjorde 44 matcher och sju mål som tonåring.


Nu har han signerat för fem år med Crystal Palace efter att klubben aktiverat utköpsklausulen på runt 94 miljoner kronor. Olise har också givits tröjnummer 7, vilket skvallrar om hur mycket klubben tror på honom. I Palace kommer han coachas och guidas av landsmannen Patrick Vieira som under sin tid i Nice gjort sig känd för att vara en tränare som gärna ger unga spelare chansen.


Det är förmodligen klokt att idka visst tålamod med Olise på grund av hans unga ålder och han dessutom dragits med en ryggskada i säsongsupptakten, vilket inneburit att han fortfarande väntar på sin debut för laget. Men potentialen och talangen hos fransmannen råder det ingen tvekan om, och ges han chansen kommer han förr eller senare leverera. Var så säkra på det.


Del 2 följer inom kort...

bottom of page