top of page

Sommarens 8 bästa alternativa värvningar i Premier League (Del 2)

  • Skribentens bild: Row Z Red.
    Row Z Red.
  • 20 sep. 2021
  • 4 min läsning

Varken Carlos Tevez, Alan Pardew eller Javier Mascherano tar tyvärr plats på denna lista. (Bildkälla: Planetfootball.com)

Dags för den hett efterlängtade fortsättningen av årets kanske viktigaste lista.


Nu ska detta tas i mål och årets bästa värvning signerad ett lag som inte är Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United eller Tottenham ska koras.


4) Valentino Livramento – Southampton (Chelsea, 60 000 000 kronor)


Valentino Livramento är den senaste i raden av imponerande unga, engelska högerbackar. (Bildkälla: Fourfourtwo.com)

I år var året då många knektar ur Chelseas berömda lånearmada slutligen fick nog, tackade nej till ett nytt kontrakt med klubben och i stället sökte sig vidare mot nya betesmarker. Bland dem märks unga talanger som Lewis Bate till Leeds, Myles Peart-Harris till Brentford, Marc Guehi till Crystal Palace och Tino Anjorin till Lokomotiv Moskva.


Utöver dessa snappade Southampton upp tonåriga backtalangerna Dynel Simeu och Valetino Livramento samt albanske anfallaren Armando Broja på lån. Dyrast, och kanske mest färdig, i den trion är Valentino, eller 'Tino' som han kallas, Livramento som anslöt för runt 60 miljoner kronor. 18-åringen har länge varit en av de högst rankade spelarna i Chelseas framgångsrika ungdomslag och satt på bänken när a-laget spelade mot Manchester City och Arsenal i slutet på förra säsongen.


Under fjolåret fick han dessutom pris som klubbens bästa ungdomsspelare och det är inte svårt att se varför Chelsea försökte behålla honom. Men det blev sydkusten för högerbacken och hittills är det svårt att klaga på det valet. Livramento har startat samtliga matcher i ligan och hunnit debutera för det engelska U21-landslaget. Helt aningslösa är dock givetvis inte Chelsea som sägs ha planterat en återköpsklausul på uppemot 300 miljoner kronor vid försäljningen.


3) Demarai Gray – Everton (Bayer Leverkusen, 20 000 000 kronor)


Ska poletten till sist trilla ned för den tidigare jättetalangen Demarai Gray? (Bildkälla: Eurosport.com)

Demarai Gray är den forne supertalangen som slog igenom med dunder och brak i Birmingham City i den engelska andradivisionen endast 17 år gammal. Ytterforwarden har nu hunnit fylla 25 och när han landade i Liverpool i somras för att skriva på för Everton var mottagandet från den nya klubbens supportrar minst sagt ljummet.


Kanske inte så konstigt då varken de senaste årens målproduktion eller den blyga prislappen på runt 20 miljoner kronor skvallrade om att det var någon större poängspelare som anlänt till klubben. Gray anslöt från tyska Bayer Leverkusen – en klubb han flyttade till så sent som i januari i år. Efter ett mål i Bundesliga-debuten blötlades krutet och hans första mål för klubben skulle också bli hans sista.


Mycket roligare var det inte heller för Gray i Leicester där han endast mäktade med tio mål på 133 matcher. Vad är det som gör honom till en så pass spännande värvning då? Utöver en minst sagt lovande säsongsinledning med tre mål på hans fyra första matcher i Everton-tröjan, utmynnar kombinationen av den underliggande råpotentialen och den futtiga prislappen i att Gray känns som en värvning med väldigt låg risk och hög uppsida.


Skulle det inte fungera för Gray i Everton heller i det långa loppet är det no harm done, samtidigt som klubben kommer bli rätteligen hyllade om succén fortsätter. Demarai Gray har förmodligen själv heller ingenting emot att till sist äntligen leva upp till de högt ställda förväntningarna som omedelbart ställdes på honom när han gjorde storslagen entré på den engelska fotbollsscenen som tonåring.


2) Marc Cucurella – Brighton (Getafe, 184 000 000 kronor)


Marc Cucurella har potential att bli en stor profil i England med sin yviga spelstil och sitt enorma hår. (Bildkälla: Marca.com)

"En vänsterback som inte platsade i Barca för nästan 200 miljoner kronor, hur kan det vara sommarens näst bästa (alternativa) värvning?", kanske du tänker nu. Men du kan sitta lugnt ner i båten, Brightons nya nummer tre är inte vilken simpel försvarare som helst – och sannerligen ingen Dan Burn. Cucurella, nu 23 år gammal, är en produkt av Barcelonas ungdomsakademi och slog igenom på lån i basiska Eibar för tre säsonger sedan.


Där imponerade han så pass mycket att klubben köpte loss honom från Barcelona som i sin tur aktiverade Cucurellas återköpsklausul efter han varit officiell Eibar-spelare i hela 16 dagar. Därefter lånades han ut på nytt, den här gången till Getafe. Efter en ny, fin säsong värvade Getafe honom på permanent basis i juni 2020.


Några månader senare fick han göra debut för Spaniens landslag och i somras var han en del av det spanska OS-lag som tog silver i Tokyo. Nu blir den engelska sydkusten som gäller för Cucurella efter att ha skrivit på för Brighton på deadline day. På pappret borde han passa som handen i handsken som flygande wingback i Graham Potters 3-5-2-system.


Med en fotbollsuppfostran i La Masia är Cucurella bekväm med bollen, pigg på att pressa högt och skicklig på att dribbla. Egenskaper som Potter brukar uppskatta vilket borgar för ett lyckligt äktenskap. Bli dock inte förvånad om Marc Cucurella en dag är för bra för att spela för Brighton och begär skilsmässa.


1) Danny Ings – Aston Villa (Southampton, 300 000 000 kronor)


Danny Ings har inlett sin Aston Villa-karriär med att göra det han gör bäst: mål. (Bildkälla. BBC.co.uk)

Då har vi slutligen nått slutstationen och vid slutet står en skadedrabbad, snart 30 år gammal forward med en enorm prislapp runt nacken och vinkar. Han går under namnet Danny Ings och är den sista byggstenen i Aston Villas imponerande sommarrenovering efter att ha sålt Jack Grealish till City för sisådär en miljard kronor.


Efter att ha adderat spännande namn som Emi Buendia och Leon Bailey, samt Ashley Young, behövde Villa krydda laget med en utpräglad målskytt. För ett lag som inte, längre, tillhör de allra största är garanterade mål det absolut svåraste att finna på transfermarknaden. När det kommer till Premier League är Danny Ings så nära en garanti som går att finna.


I ett, i ärlighetens namn, stundtals ganska svagt Southampton har Ings snittat nästan ett mål varannan match under tre säsonger och innan flytten till Liverpool hann han visa sin målfarlighet i Burnley i både högsta och näst högsta ligan. Därför rör inte annars försvårande faktorer som saftig prislapp, skadebenägenhet och hög ålder bloggen i ryggen och placerar Danny Ings som nummer ett på denna lista utan att blinka.


Kan han leverera lika väl i sin nya klubb finns det anledning att ta bort brasklappen om "alternativa" när säsongens bästa värvningar ska summeras i sommar.

 
 
 

Comments


Stadium%20Seats_edited.jpg

R O W  Z

EST. 2021

'

website by The Other Nordic

bottom of page